De jongen in de gestreepte pyjama.

 1. Zakelijke gegevens:

 

Titel van het boek:

De jongen in de gestreepte pyjama.

Naam van de uitgever en het jaar van verschijnen:

De Boekerij B.V, Amsterdam

Eerste druk: 2006

 Naam van de auteur:

John Boyne.

 

2. Samenvatting van het boek:

Bruno is 9 jaar.Hij verhuist met zijn zus Gretl en zijn vader en moeder van Berlijn naar Oudwis. Bruno wou helemaal niet verhuizen, maar het moest voor het werk van zijn vader. Zijn vader heeft belangrijk werk voor de Furie (zo noemen ze Hitler in dit boek). Het nieuwe huis vindt hij maar niets het is veel kleiner dan hun huis in Berlijn. Achter hun nieuwe huis staat een groot hek en achter dat hek zag hij allemaal mannen en jongens die dezelfde kleren droegen.

Dat had hij gezien vanuit zijn raam op de slaapkamer.

Een grijs gestreepte pyjama en een grijs gestreepte muts op hun hoofd.

Op een dag besluit Bruno op ontdekkingsreis te gaan. Hij wil namenlijk ontdekkingsreiziger worden.

 

Hij liep langs het hek een hele tijd toe hij op een moment een stip zag.

Toen hij dichterbij kwam bleek het een jongen te zijn aan de andere kant van het hek. Zijn naam was Shmuel.

Bruno vraagt Shmuel of je leuk kunt spelen daar? Shmuel zei dat dat niet zo was. Bruno zei dat hij makkelijk onder het hek door kon dan kon hij met Shmuel spelen, dat vond hij niet zon goed idee.

Toen Bruno naar huis liep besloot hij niemand wat te vertellen het was zijn geheim.

Vanaf die dag ging Bruno elke dag na de les bij Shmuel op bezoek. Ook bracht hij eten voor hem mee. Hij was wel erg mager.

 

Op de dag van het verjaardagsfeest van zijn vader komt Bruno in eens Shmuel tegen in de keuken en hij is erg verbaasd. Shmuel is glazen aan het poetsen, ze hadden iemand nodig met kleine handen.

Bruno vraagt waarom Shmuel zo mager is, krijgt hij niet genoeg te eten aan de andere kant van het hek. Bruno besluit Shmuel stiekem wat kip te geven. Op dat moment komt Luitenant Kotler binnen. Hij wordt boos en vraagt of hij het eten gepakt heeft. Shmuel ontkent dit en zegt dat Bruno zijn vriend is en dat hij het eten van hem heeft gekregen. Kotler kijkt Bruno aan en vraagt om antwoord. Bruno zegt dat hij Shmuel nog nooit heeft gezien. Hij zegt dit omdat hij bang is voor Kotler, hij is gemeen en zegt altijd tegen hem dat hij klein is.

 

De dagen erna ziet Bruno Shmuel niet meer bij het hek zitten.

Maar naar een week ziet hij hem weer, hij zit onder de blauwe plekken.

Bruno zegt tegen Shmuel dat het hem erg spijt en dat hij zich schaamde dat hij gezegd had dat hij Shmuel niet kende. Shmuel deed het gaas omhoog en zo gaven de jongens elkaar een hand.

 

Bruno besluit aan Gretl te vragen waarom de mensen aan de andere kant van het hek wonen. Ze legt Bruno uit dat het joden zijn die daar wonen en dat zij en Bruno het tegenovergestelde zijn.

 

Bruno en Gretl hebben luizen, daarom wordt Bruno's haar afgeschoren.

Hij lijkt nu precies op Shmuel alleen wat dikker.

Bruno hoort zijn ouders ruzie maken. Zijn moeder wil terug naar Berlijn ze kan niet wennen hier en voelt zich ongelukkig. Gretl wil ook graag terug naar haar vriendinnen. Bruno's vader roept de kinderen bij zich en vraagt hen wat zij ervan vinden. Bruno wil graag bij zijn vader blijven, maar zijn vader zegt dat het beter is dat hij mee terug gaat naar Berlijn.

Als hij de volgende dag het nieuws tegen Shmuel wil vertellen is hij er niet. Een paar dagen later is hij er pas weer. Shmuel zag er nog slechter uit. Het bleek dat zijn vader was verdwenen, hij kon hem niet vinden.

Bruno vertelt Shmuel het nieuws over het vertrek naar Berlijn.

De jongens besluiten samen nog een laatste avontuur te beleven.

Bruno vraagt of Shmuel nog een gestreepte pyama kan regelen voor Bruno, dan kan Bruno naar de andere kant van het hek komen en helpen zoeken naar de vader van Shmuel.

Ze spreken af voor de volgende dag.

 

Shmuel had een extra pyama aangetrokken onder zijn eigen pyama en gaf deze aan Bruno. Deze trok hem aan en vouwde zijn eigen kleren netjes op. Toen kroop hij onder het hek door. Bruno was erg verbaasd wat hij zag. Hier waren helemaal geen gelukkige gezinnen, alleen maar soldaten die naar de mensen stonden te schreeuwen en met geweren stonden te zwaaien. Bruno vond het niet leuk en wou naar huis. Maar op dat moment moesten ze op mars, Bruno kon beter meelopen anders werden de soldaten kwaad. Hij deed wat hem gezegd werd en liep mee met de rest. Het regende inmiddels buiten en ze werden naar een luchtdichte ruimte gebracht. Bruno dacht dat het was omdat het buiten regende.

Shmuel en Bruno hielden elkaars hand vast, de deur ging dicht. Dit was het laatste wat er ven Bruno en Shmuel werd vernomen.

Ondertussen was er een zoektocht aan de gang voor Bruno. Ze vonden het stapeltje kleren netjes opgevouwen bij het hek. Bruno's vader kon wel nagaan wat er gebeurd was.

 Bruno's moeder en zus keerden terug naar Berlijn. Bruno's vader kon het allemaal niet meer schelen en werd tenslotte opgepakt.

 

  1. Over de auteur:

 

John Boyne is geboren op 30 april 1971 in Dublin, Ierland.

Hij studeerde aan de Universiteit van Dublin en aan de Universiteit van Norwich. Hier won hij de Curtis Brown prijs.

Hij geeft les in creatief schrijven aan de Universiteit van East Anglia en schrijft boekrecensies.

 

Zijn eerste boek in Nederland was: De jongen in de gestreepte pyjama.

Hier zijn wereldwijd meer dan 6 miljoen boeken van verkocht. Het boek is ook verfilmd.

 

Andere boeken die hij geschreven heeft zijn:

Noah Barleywater gaat er vandoor

De witte veer

Het winterpaleis

De jongen op de berg

De scheepsjongen

 

Bron:

Leesplein.nl

Wikipedia

  1. Leeservaringen:

 

Onderwerp

 

Spreekt het onderwerp van het verhaal je aan of niet? Hoe komt dat?

 

Het onderwerp maakt veel indruk op me. Dat mensen omdat ze een bepaald geloof hebben in een kamp worden gestopt omdat Hitler dit besloten had.  Shmuel en zijn familie moesten een gele ster op hun jas dragen omdat ze joods waren. Ook werden ze op de trein gezet naar een concentratiekamp omdat ze het verkeerde geloof hadden. Het is vreselijk dat bepaalde mensen willen bepalen welk geloof goed of slecht is. Ik vind dat alle mensen op dezelfde manier behandeld moeten worden, ongeacht geloof of uiterlijk.

 

Is uitgekomen wat je van te voren van het verhaal verwachtte?

 

Nee dat is niet uitgekomen. Ik had wel verwacht dat Bruno onder het hek door zou kruipen om met Shmuel te spelen. Wat ik niet had verwacht is dat Bruno samen met Shmuel afgevoerd zou worden naar de gaskamer zonder opgemerkt te worden. Omdat Shmuel een extra pyjama had meegenomen voor Bruno om aan te trekken en omdat het haar van Bruno was afgeschoren i.v.m. de luizen leken Bruno en Shmuel wel op elkaar. Eigenlijk had ik tot op het laatst nog wel verwacht dat de ouders van Bruno op tijd kwamen om hem te redden, maar helaas. Ik moest wel huilen op het eind.

Gebeurtenissen

 

Zijn de gebeurtenissen geloofwaardig en waarschijnlijk?

 

Ja, ik denk dat de gebeurtenissen geloofwaardig en waarschijnlijk worden beschreven. Met geschiedenis hebben we het ook over de tweede wereldoorlog gehad en over Hitler. De gebeurtenissen in het boek komen wel overeen met wat wij geleerd hebben. Bijvoorbeeld de haat van Hitler tegenover de Joden. De joden moesten een gele Jodenster op hun jas moesten dragen als ze naar buiten gingen. De joden die met een trein vervoerd werden naar een concentratiekamp en uiteindelijk vergast werden. Vreselijk dat iemand zoals Hitler zoveel invloed kon hebben.

 

 Zijn de gebeurtenissen herkenbaar?

 

De gebeurtenissen zijn gelukkig niet zo herkenbaar dat er nu nog mensen worden vergast omdat ze een bepaald geloof hebben. Er wordt nog wel gediscrimineerd op basis van uiterlijk of geloof. Kijk maar naar de vluchtelingen. Zelf vind ik dat iedereen een gelijke kans moet krijgen, het maakt niet uit hoe je eruit ziet of welk geloof je hebt.

Personages

 

Welk personage vind je afschuwelijk? Wat zorgt ervoor dat je van hem een afkeer hebt?

 

De vader van Bruno en Gretl vind ik afschuwelijk. Hij wordt de directeur van Auschwitz. Hij staat op goede voet met de Fury (Hitler). Zijn werk is het allerbelangrijkst en het maakt niet uit wat zijn familie ervan vind, hij verwacht gewoon dat ze met hem mee gaan en doen wat hij wil. Hij denkt er niet bij na of het allemaal wel goed is voor zijn gezin. Wie wil er nu directeur worden van een concentratie kamp en werken voor Hitler?

Veranderen de personages door wat ze meemaken en is dat begrijpelijk en aannemelijk?

 

Ik vind dat de moeder van Bruno wel wat veranderd is. Ze is noodgedwongen meeverhuisd, omdat dit moest voor het werk van haar man. Ze ziet dat het niet lekker loopt thuis en dat haar kinderen niet gelukkig zijn. Het is dus begrijpelijk dat ze weer terug wil naar Berlijn.

 

De vader van Bruno is alleen nog drukker met zijn werk als directeur van het kamp. Verder vind ik niet dat hij veel veranderd is. Hij vindt zijn werk nog steeds belangrijker dan zijn gezin. Dit vind ik aannemelijk, maar ik begrijp het natuurlijk niet. Wie laat het werk voor zijn gezin komen?

 

Gretl is Bruno’s oudere zusje. Ze voelt zich nog steeds beter dan Bruno, dit is altijd al zo geweest. Zij verandert wel iets omdat ze veel met de volwassenen optrekt en veel hoort. Het interesseert haar niet wat er gebeurt in het kamp, ze weet het wel. Ze wordt zelfs verliefd op een Luitenant die daar werkt. Ik vind het onbegrijpelijk als je ziet wat daar gebeurt en dat dat je niets interesseert.

 

Shmuel en Bruno zijn volgens mij het meest veranderd door alle gebeurtenissen.

Shmuel woont nu in het kamp en draagt de hele dag een gestreepte pyjama. Zijn haar is afgeschoren en hij krijgt weinig eten. Hij is erg ongelukkig en eenzaam, vooral omdat hij erg hard moet werken en omdat zijn vader kwijt is. Het is erg begrijpelijk dat hij zich zo voelt. Voordat hij in het kamp kwam was hij een gelukkig jongentje zonder zorgen dat bij zijn ouders woonde.

 

Bruno is erg van streek als hij moet verhuizen. Hij is zijn vriendjes kwijt en verveeld zich. Als hij Shmuel ontmoet heeft hij eindelijk weer een vriend. Ook hoort hij van Shmuel wat er echt gebeurt in het kamp. Dit is een heel ander verhaal dan dat hem verteld is. Hij gaat zelfs zover voor de vriendschap dat hij onder het hek door kruipt om met Shmuel te spelen. Het is begrijpelijk dat hij dat doet wat Shmuel is zijn enige vriend en hij ziet hem alleen maar door het hek dat om het kamp heen staat. Hij wist ook niet dat er mensen vergast werden in dat kamp.

 

Bouw

 

Vind je dat de gebeurtenissen logisch op elkaar volgen?

 

Ja, alles is op tijd achter elkaar aan. Het verhaal speelt zich af in 1943 tijdens de tweede wereldoorlog. Het begint in Berlijn, daarna verhuizen ze naar Oudwis waar de vader van Bruno directeur wordt van het concentratiekamp daar. Bruno leert Shmuel kennen, ze worden vrienden. Als Bruno aan het eind onder het hek door kruipt en samen met Shmuel onbedoeld vergast wordt eindigt het verhaal. De gebeurtenissen volgen elkaar logisch op.

 

Heeft het verhaal een slot dat goed past bij de beschreven gebeurtenissen? Vind je dit een plezierig slot? Hoe komt dat?

 

Ik vind dat het een goed slot is dat past bij de gebeurtenissen.

Wel vond ik het verrassend dat Bruno samen met Shmuel de gaskamer binnen ging. Zelf had ik verwacht dat Bruno’s ouders toch nog op tijd zouden zijn om hem te redden. Voor Bruno vond ik het erg zielig omdat hij niet wist wat hem te wachten stond. Voor Bruno’s vader was dit een goede les denk ik. Misschien denkt hij nu na over wat er allemaal gebeurt in het kamp waar hij directeur van is.

Het slot was absoluut niet plezierig omdat er mensen dood gaan.

 

Taalgebruik

 

Vind je het verhaal lastig of makkelijk te lezen?

 Het verhaal was niet zo moeilijk te lezen. Ik had het redelijk snel uit, dit kwam door het taalgebruik en de spanning. Er zaten bijna geen moeilijke woorden is. Alles was goed te begrijpen.

 

Zijn de zinnen makkelijk te lezen en bevat het verhaal weinig moeilijke woorden?

 De zinnen waren erg makkelijk te lezen. Er kwamen geen onduidelijke lange zinnen in voor. Ook waren er weinig moeilijke woorden. En als die er al waren , kon je de betekenis wel raden als je wat verder las.

 

5. Verwerkingsopdracht:

 

Schrijf/zoek een gedicht naar aanleiding van het boek?

 

Tweede wereldoorlog

 

Oorlog, die tijd moet verschrikkelijk zijn geweest,

Niet alleen voor de joden,

Oorlog, het was als een beest

Waarom moesten er zoveel doden?

 

Zoveel verdriet,

Het heeft zolang moeten duren,

Iedereen die het ziet,

Zelfs door alle muren.

 

Ze wisten iedereen te vinden,

Zoveel  macht,

Door regen en winden,

Het gaf de Duitsers steeds meer kracht.

 

Alle bommen en schoten,

Jaren onderdrukking,

In het midden van de twintigste eeuw,

Één grote mislukking.

 

Er waren heel veel moorden,

Op al die bange joden,

Verschrikkelijk was het,

Die periode.

 

Dit mag niet nog een keer gebeuren,

Voor altijd vrede,

De wereld hor in kleuren,

Voor altijd in het heden.

 

Bron:

1001 gedichten.nl

 

Dit gedicht past bij het verhaal omdat het over de tweede wereldoorlog gaat. Shmuel en de andere mensen in de gestreepte pyama zitten in het kamp omdat ze joods zijn. De Duitsers hadden veel macht in die tijd.

Ik vind dat er ook vrede moet zijn in de wereld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Eetclub                   Saskia Noort

 

 

  1. Zakelijke gegevens:

 

Titel van het boek:

De Eetclub

 

Naam van de uitgever en het jaar van verschijnen:

Ambo Anthos Uitgevers

Eerste druk: 2004

 

 

Naam van de auteur:

Saskia Noort

 

  1. Samenvatting van het boek:

 

Michel en Karen verhuizen samen met hun gezin van Amsterdam naar een plaats in de omgeving.

Via de nieuwe school van Sofie leert ze Hanneke kennen. Hanneke nodigt Karen uit  voor een vriendengroep die één keer in de zoveel tijd bij elkaar komt om te koken.  De groep besluit zichzelf  “De Eetclub” te noemen.

Patricia en Simon geven een feestje, daar ontmoeten Michel en Karen de rest van de club.  Evert heeft een tijdje in een inrichting gezeten, maar is inmiddels weer terug bij Babette en de kinderen. Tijdens een bijeenkomst van de Eetclub wordt er eigenlijk veel gedronken en gefeest.

Tijdens zo'n feestje draait Evert door en valt Simon aan. Dit loopt uiteindelijk goed af, maar het feestje is afgelopen. Simon voelt zich erg aangetrokken tot Karen.

Diezelfde nacht ontstaat er een brand in het huis van Evert en Babette.

Babette en de kinderen worden gered uit het huis. Evert overleeft het niet. Later vinden ze ook een afscheidsbrief van Evert waarin staat dat hij zijn gezin mee wou nemen de dood in.

Op de uitvaart van Evert gaat Hanneke er overstuur van door en verdwijnt. Ivo haar man kan haar nergens vinden. Karen krijgt een sms van Hanneke, waarin staat dat zij Karen wil ontmoeten. Hanneke komt vervolgens niet opdagen.

Tijdens de zakenreis van haar man Michel, begint Karen een verhouding met Simon.

Babette en de kinderen wonen tijdelijk bij Karen en Michel omdat hun huis is afgebrand en ze nergens heen kunnen.

Karen krijgt te horen dat Hanneke in het ziekenhuis ligt, ze heeft alles gebroken en ligt in coma. 

In het ziekenhuis loopt een politieagente Dorien Jager die de leden van de Eetclub ondervraagt. Is het een ongeluk of is ze zelf gesprongen?

Ze hoort dat Hanneke en Evert een verhouding hadden.

Als Karen op onderzoek uit gaat in het hotel waar Hanneke het ongeluk heeft gehad komt ze de agente weer tegen.  Karen vertelt Dorien dat ze niet gelooft dat Hanneke zelfmoord heeft gepleegd.

De vriendinnen hebben door dat Karen met de politie heeft gepraat.

Angela en Patricia negeren Karen en willen niets meer met haar te maken hebben.

Tijdens een autorit met Simon wordt Simon gebeld door een andere telefoon terwijl hij aan het bellen is. Hierdoor vind Karen een e-mail van Evert aan Hanneke. Hierdoor blijkt dat Evert absoluut geen zelfmoord wou plegen.

Karen probeert in te breken op de computer van Hanneke. Hier vind ze een chatbox waar Hanneke op zat. Hier staat ook een mobielnummer op van Mo. Karen besluit deze Mo op te bellen en te vragen naar Hanneke.

Hij verteld Karen dat hij en Hanneke over hun relatieproblemen hebben gepraat en ook over Evert en Babette en hun relatie. Het blijkt dat Babette  Evert zou terroriseren.

Hanneke overlijdt in het ziekenhuis, men heeft besloten haar van de apparatuur af te halen.

Karen vertrouwt Babette niet en ze woont nog wel bij haar in huis.

Ze heeft gehoord dat Babette het niet te nauw neemt met de mannen, ze heeft ook een verhouding gehad met Kees, de man van Angela. Karen is bang dat haar man Michel nu aan de beurt is. Als Karen 's nachts niet kan slapen wil ze warme melk maken, maar ze hoort iets. Als ze besloten heeft een mes te pakken komt ze erachter dat het Babette is die ook niet kan slapen.

 

Karen wil de verhouding met Simon beëindigen en ze spreken af in een motel. Hij wil nog een keer seks met Karen. Simon verteld Karen over de problemen die hij had met Evert en over Hanneke die dreigde naar de politie te gaan.

Plotseling wordt er op de deur geklopt en staat Babette voor de deur.

Karen krijgt een stroomstoot en Babette is hysterisch, ze is woest dat Simon nu een relatie heeft met Karen en niet met haar. Babette heeft traangas bij zich en dwingt Simon om Karen te vermoorden. Intussen heeft Karen de koffer van Simon gepakt en slaat hiermee Babette knock out. Gelukkig is de politieagente Dorien Jager op tijd om de zaak op te lossen.

Als ze weer thuis is besluit ze alles op te biechten aan haar man Michel.

Deze had al een vermoeden.

Ze weten hun problemen op te lossen naar een moeilijke periode. Wel besluiten ze weer te verhuizen en de Eetclub achter zich te laten.

 

  1. Over de auteur:

 

Saskia Noort is geboren op 13 april 1967 in Bergen.

Ze studeerde journalistiek en theaterwetenschap.

Ze werkte voor een groot aantal bladen sinds de jaren negentig.

Waaronder de Viva, Marie Claire, TopSanté en de Ouders van Nu.

Tegenwoordig schrijft ze een column in de Linda.

Er zijn internationaal ongeveer 2.7 van haar thrillers verkocht.

Ook zijn veel van haar boeken verfilmd.

 

Saskia Noort werd genomineerd voor de Gouden Strop voor de boeken:

Terug naar de kust en De Eetclub.

 

Andere boeken die ze geschreven heeft zijn:

Terug naar de kust

Nieuwe Buren

De Verbouwing

Debet (het vervolg op De Eetclub)

Koorts

Huidpijn

Afgunst

 

Bron: Wikipedia

 

 

  1. Leeservaringen:

 

Onderwerp:

 

Is uitgekomen wat je van te voren van het verhaal verwachtte?

 

Als je de titel leest denk je in eerste instantie aan een groep mensen dat gezellig bij elkaar komt om samen te koken.

Dat is dus niet echt het geval. Het gaat niet om koken maar vooral om drinken, vreemd gaan en roddelen. Als de dames van de club gezellig bij elkaar zitten komen de mannen hun verrassen. Dit loopt uit de hand omdat Evert op de vuist gaat met Simon. Zo is er elke weer wel iets anders. Bovendien worden er 2 mensen vermoord, Evert en Hanneke. Dit verwacht je in eerste instantie niet bij een boek met de titel De Eetclub.

 

Wordt het onderwerp verrassend uitgewerkt of behoorlijk voorspelbaar?

 

Ik vind dat het onderwerp wel verrassend uitgewerkt is. Bij het woord Eetclub denk je niet meteen aan vreemd gaan en moord, maar aan een club die bij elkaar komt om te koken. In eerste instantie gaan ze samen wat koken en drinken. Maar naar mate je verder leest komen er veel verrassingen in voor. Een brand die aangestoken is en iemand die van het balkon gevallen zou zijn, of gesprongen. Uiteindelijk blijkt dus dat er iemand is Babette in dit geval die alles op haar geweten heeft. Zij wou Simon alleen voor zichzelf. En niemand mocht dit in de weg staan.

 

Gebeurtenissen:

 

Bevat het verhaal genoeg gebeurtenissen om je te blijven boeien?

 

Het is een spannend boek, een thriller. Er komen onverwachte dingen in voor, spannende dingen. Er is een brand waarbij Babette en haar twee jongens worden gered. Haar man Evert komt niet op tijd uit het huis.

Er wordt een briefje gevonden waaruit blijkt dat Evert het huis heeft aangestoken.

Dan valt Hanneke van het balkon, die vervolgens in coma ligt en overlijdt omdat de stekkers eruit gehaald worden. In eerste instantie lijken dit ongelukken, maar uiteindelijk is dit in scene gezet door Babette. Op het eind wil Babette Karen nog vermoorden, maar gelukkig lukt dit niet.

Er gebeuren genoeg spannende dingen in het boek. Ik vond het ook niet leuk om het boek weg te leggen, ik wou door blijven lezen.

 

Staan er in het verhaal gebeurtenissen die je graag zou willen meemaken?

Welke gebeurtenissen vooral?

Waarom juist die?

 

Er staan weinig dingen in het boek die ik zelf graag zou willen meemaken. Ze verhuizen naar een nieuwe plaats, ze hebben een mooi huis. Ook zou ik wel in een Eetclub willen zitten. Ik ben gek op koken en gezelligheid. Alleen in deze Eetclub gebeuren vooral dingen die niet leuk zijn. Moord, jaloezie, vreemd gaan. Zelf zou ik absoluut niet iemand gaan vermoorden, ook vreemd gaan doe je niet. Als je van iemand houd dan blijf je daar bij en als je met je man of vrouw niet gelukkig bent moet je een einde maken aan je relatie voordat je iets met iemand anders begint.

Volgens mij heeft niemand in dit boek een fijne relatie en dat is iets dat ik later wel graag zou willen.

 

Personages:

 

Is de hoofdpersoon een held(in) op wie je zou willen lijken?

Wat spreekt je zo in hem/haar aan?

Karen van de Made is de hoofdpersoon. Zij is wel sympathiek en sociaal.

Ze heeft het beste met iedereen voor en ze is de enige die aan het eind eerlijk is over de gebeurtenissen. Wel is ze ontrouw, ze begint een affaire met Simon Vogel. Karen is niet iemand op wie ik zou willen lijken omdat ze vreemd gaat. Dit vind ik echt  niet kunnen.  De punten die me wel aanspreken zijn: ze is sympathiek, ze heeft het beste met iedereen voor. Ze is eerlijk tegenover de politie. Eerlijkheid vind ik ook erg belangrijk.

 

 

Welk personage vind je afschuwelijk?

Wat zorgt ervoor dat je van hem/haar een afkeer hebt?

Simon Vogel is de persoon die ik afschuwelijk vind. Hij is rijk en erg arrogant. Ook heeft hij verhoudingen met verschillende vrouwen.

Met Babette, Hanneke en Karen. Ook heeft hij altijd mooie praatjes en komt niet eerlijk aan zijn geld. Hij probeert de rest van de mannen: Ivo, Evert, Kees en Michel mee te nemen in zijn wereldje.

Ik heb een hekel aan arrogante mensen die menen dat ze alles zijn.

Ook heb ik een hekel aan liegen en bedriegen. Je kunt beter eerlijk zijn want de waarheid komt altijd uit.

 

 

Bouw:

 

Is het verhaal spannend opgebouwd?

Wat maakt het wel of niet spannend?

 

Het verhaal is wel spannend opgebouwd vind ik. Het begint met een brief van Evert. Daarna gaat het meteen over de brand wat erg spannend was. Het boek wordt goed opgebouwd met rustige momenten die worden opgevold door spannende momenten. Als de brand voorbij was stond de val van het balkon door Hanneke al weer voor de deur. Het wordt niet saai en leest lekker door. Wel vind ik dat het eind wat beter had gekund. In het hotel werd het erg spannend doordat Babette, Karen wou vermoorden. En daarna eindigt het met dat ze weer gaan verhuizen.

 

Taalgebruik:

 

Vind je het verhaal lastig of makkelijk om te lezen?

Heeft het taalgebruik hiermee te maken?

 

Het verhaal was makkelijk om te lezen, dit heeft er ook mee te maken dat het spannend was denk ik. Er stonden geen moeilijke woorden in.

Ik hoefde niets op te zoeken. Er kwamen wel flashbacks in voor, maar die waren wel duidelijk.

 

Zijn de zinnen makkelijk te lezen en bevat het verhaal weinig moeilijke woorden of juist niet?

 

De zinnen waren makkelijk te lezen. Het boek was goed te begrijpen en er stonden geen moeilijke woorden in. Ook waren de zinnen niet onduidelijk en lang. Als er al een moeilijk woord in stond kon je de betekenis wel raden als je verder las.

 

Verwerkingsopdracht:

 

  1. Bedenk drie andere titels voor het boek?

 

Bedrog

 

Ik vind dat deze titel goed bij het boek past omdat het allemaal gaat om verraad en bedrog. Babette bedriegt Evert en begint een relatie met Simon. Ze steekt het huis in brand en laat Evert hier voor op draaien, weer bedrog. Ook laat ze de moord op Hanneke op een ongeluk lijken, nog een keer bedrog. Ze laat iedereen geloven dat zij er niet achter zit.

 

Vrienden of vijanden

 

Zijn het nu een stel vrienden of vijanden die bij elkaar in een clubje zitten. In eerste instantie lijken het vrienden, maar iedereen bedriegt elkaar. Mensen die eerst vrienden lijken te zijn, zijn nu vijanden. Kijk maar naar Babette en Karen. Babette woont tijdelijk bij Karen en Michel en ondertussen heeft ze Hanneke en Evert vermoord en probeert ze uiteindelijk Karen te vermoorden.

 

Liefde of haat

 

Tussen de mensen in de Eetclub heerst een haat-liefde verhouding.

Is het nu liefde of haat? Michel en Karen hebben een goede relatie en toch gaat zij vreemd met Simon. Simon is getrouwd met Patricia, maar gaat vreemd met Babette, Hanneke en Karen. Babette haat Karen omdat zij een verhouding heeft met haar Simon. Bijna iedereen in de Eetclub heeft wel een verhouding met iemand binnen de club.